CrossFit

Crossfit

Termen als WOD, AMRAP en EMOTM zijn vrij onbekend voor een niet-crosfitter. Wanneer je start met crossfit zal je merken dat al deze afkortingen elke crossfit training de revue passeren. Het zijn termen die te maken hebben met soorten trainingen en uitdagingen en hier leggen we uit wat ze allemaal betekenen, maar eerst, wat is crossfit?

Wat is crossfit?

Wanneer je gewichtheffen, powerliften, gymnastiek, atletiek en strongman combineert krijg je crossfit. Crossfit valt als trainingsvorm onder fitness, maar gaat veel verder dan alleen vet verbranden of spiermassa opbouwen. Gedurende een crossfit training worden er op een hoge intensiteit, functionele bewegingen op een gevarieerde manier uitgevoerd. De filosofie achter Crossfit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Oefeningen die worden gedaan tijdens een training hebben vrijwel altijd te maken met natuurlijke lichaamsbewegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klimmen, tillen, duwen, trekken, stoten, springen en rennen. Hiervoor worden voorwerpen als barbells, dumbbells en kettlebells, maar ook items als tractorbanden, zandzakken en touwen gebruikt Een training bestaat ten eerste uit een warming-up. Vervolgens krijg je een stukje technische vaardigheden. Hier worden de crossfit bewegingen uitgelegd en geoefend zodat je alles goed en veilig uit kunt voeren om blessures te voorkomen. Na het technische gedeelte volgt vaak een intensieve training van 10 à 20 minuten. Dot wordt de “workout of the day” (WOD) genoemd